The Soule of Heaven

Pavans and Almaines by Alfonso Ferrabosco the Younger feat. Sofie Vanden Eynde, Laute

Op de grens tussen de renaissance en de barok creëerde Ferrabosco met zijn consortmuziek een binnenwereld vol nobele gedachten en verstilde emoties. Herfstig warm, ver weg van de tastbare wereld. Triest en troostend, donker en helend. De oude weemoed over dat wat de mens telkens weer ontglipt – precies dat wist Ferrabosco als geen ander in noten te vangen. Geen wonder dat Ferrabosco’s goede vriend en dichter Ben Johnson zijn muziek omschreef als ‘The Soule of Heaven’.

 
 

Ferrabosco werkte, net zoals zijn vader Ferrabosco the Elder, in dienst van het Engelse hof en genoot de persoonlijke appreciatie van zowel James I en Charles I. Zijn pavanes en allemandes schreef Ferrabosco oorspronkelijk voor gamba-consort, maar zijn banden met de allerbeste fluitspelers van het hof waren groot en de heren deelden hun muzikale vondsten graag met elkaar. Ferrabosco’s puntgave contrapunt klinkt op blokfluitconsort dan ook helder als glas.

 

Ferrabosco: Pavan 4

 

De blokfluitisten van B-Five diepen met dit programma hun liefde voor de Engelse consortmuziek verder uit. Ze vatten deze zelden gehoorde muziek in lenig samenspel en organische klanken en laten Ferrabosco’s pavanes en allemandes dansen op het snijpunt tussen frivole levenshonger en bedachtzame berusting. Luitiste Sofie Vanden Eynde tekent met het fluisteren van haar snaren een gouden rand om dit programma heen.

Anleitung zum Video anschauen
  • Klicken Sie auf das Vorschaubild,
    um das Video auf unserer Homepage anzuschauen (kleine Ansicht).
  • Klicken Sie im Video auf den Schriftzug "YouTube",
    um das Video auf unserem YouTube-Kanal anzusehen.
    Die Großansicht öffnet in einem neuen Fenster.
Datenschutzhinweis

Auf dieser Seite können Sie sich unsere YouTube-Videos ansehen. Beim Aufruf der Seite sehen Sie zunächst nur unsere lokalen Vorschaubilder. Erst mit Klick auf ein Vorschaubild werden das jeweilige YouTube-Video geladen und Ihre IP an YouTube übermittelt. Rufen Sie bitte nur dann ein Video auf, wenn Sie damit einverstanden sind. Bitte lesen Sie auch die

Datenschutzhinweise von YouTube